2007. június 1., péntek

Amsterdam, fű, fejlettség

Hát megadatott, hogy Hollandiában legyek, úgyhogy egy inkluzív csak itt, csak most, és csak Neked bejelentkezés következik.
Úgyhogy néhány érdekesség mellőzve a múzeumi ismertetőket, és a hasonló szánalmas sztorikat. Szóval igen meglepő dolgok vannak itt a "fejlett Nyugaton", lévén, hogy van olyan, hogy bizalom ebben az országban. Pl a vasúti rendszer elég egyedi, vagy veszel teljesárú jegyet, vagy veszel egy 40% kedvezményű kártyát (egész évre 55 ojró) és ennyi. Kedvezmény nincsen. Nincs pöcsölés a diákjeggyel, meg a nyugdíjassal, meg a tökömtudja mivel. Ez van fizessél. (a munkáltató száll be az utazási költségekbe, az állam megy egyből kaszál. Szal mi kaptunk egy ilyen kártyát és ezzel járjuk az országot, és rá se néznek. Elhiszik, hogy van olyanod és kész. Ma pl a kisasszony elszundított a vonaton, a kaller meg még halkan is beszélt, hogy fel ne ébressze, majd jó pihenést kívánt. Ennyit erről.
Ha az utcán odambemész bármelyik helyihez, azonnal és készségesen válaszol angolul, bármit kérdeztél. Még ha azt is, hogy nem találom ezt a térképet, tudna segíteni. És nem mondja azt, hogy jó hogy ki nem szúrj a szemed idióta neszeneked vegyed-vigyed.
A múzeumokban hasonló a helyzet, kérdezel-válaszolnak előhozzák a raktáron lévő utolsó könyvet is a kedvedért és a többi. Ma pl bementünk egy templomba, és mivel házasodtak bent, így ingyért volt. És öltözékünk bármennyire is nem illett a közegbe megkínáltak sütivel és narancslével.
Szal ennyit erről. Na majd otthon a többit.

Nincsenek megjegyzések: