2007. május 13., vasárnap

PARÁDÉ

Megnéztem ma este ezt az Euróvízíós dalfesztivál döntőt ma este, lévén szombat este elveimbe ütközik a tanulás. Hát nem kellett volna, illetve korlátozottan nem kellett volna. Merthogy az általam annyira nem kedvelt Pély Barnát kell idéznem: "Hol a fületek bazeeee". A zenék nagy része a "részegen fetrengem a földön tánc gyanánt" című cselekedet kísérésére sem alkalmas, nemhogy egy ilyen összeurópai (del) - ha felvágnék, páneurópait mondanék - "versenyre". De ez "páneurópaiság"sem igaz, hiszen Izrael, Örményország, Grúzia mi a frászt keres ott. Ha jól tudom Európa határa a Dardanellák, a Boszporusz meg Azurál (igen Mónika néni tanította így) és a Kaukázus északi lejtői. Bár ez a téma megérne még jó néhány misét, hogy Európa miért ilyen "befogadó" térjünk inkább a tárgyra.
Szóval ami zenék nekem tetszettek, pl a szlovén csaj (a klip extragagyi azért...), a finnek, meg Rúzsa Magi (de ő is csak azért mert magyar:D) azokat leszavazták a frászba. A szerb nyálparádé, az ukrán bohóckodás, a görög és török seggrázás hihetetlen mit el el nem lehet adni. A másik dolog amit meg végképp nem értek, hogy 2007-ben még mi a frászt keresnek fiúcsapatok egy ilyen rendezvényen, mint a spanyolok, akiket vizuális terrorért jobb országokban legalább meglincselnek, vagy mit keresnek ott olyanok, mint az írek akik olyan hamisan énekelnek, mint én. Azt meg sejettem, hogy a görögök a legnagyobb homoszexuálisok (khm buzik), de hogy valaki ennyire hasonlítson Enríke Igléziászra, és még a seggét is rázza hozzá. Nos khm. Gondoltam a zeneipar már túllendült a 90-es évek együtt mozgós koreográfiájáról, de az hiszem tévednem kell. Nem marad más hátra elő kell vennem az UBUNTU cédémet, mert az legalább nem okot vizuális terrort. Bár lehet, hogy pótolja mondanivalóban és hangszerelésben. Na mindegy...
Nade nem is erről akartam írni, hanem a szavazásról. Ami úgy működik, hogy 42 "európai" országban szavaznak, az első 10 kap pontot, és a saját országra nem lehet szavazni. Végül Szerbia nyert nem kell mondanom. A volt jugoszláv tagállamok megszavazták győztesnek, egytől-egyig, ehhez jött a vigyázó szemű Nagy Testvér, meg talán Ukrajna is. Na jó mi magyarok is oda szavaztunk (de mondjuk ők meg viszont) hogy miért azt nem tudom. Szóval nagyjából annyi történt, hogy a szlávok megoldották egymás között. Szerbia, Ukrajna, Oroszország.

De lehet keresgélni, érdekes eredmények születtek.

PLACING Country POINTS
1 Serbia 268
2 Ukraine 235
3 Russia 207
4 Turkey 163
5 Bulgaria 157
6 Belarus 145
7 Greece 139
8 Armenia 138
9 Hungary 128
10 Moldova 109
11 Bosnia & Herzegovina 106
12 Georgia 97
13 Romania 84
14 Macedonia 73
15 Slovenia 66
16 Latvia 54
17 Finland 53
18 Sweden 51
19 Germany 49
20 Spain 43
21 Lithuania 28
22 France 19
23 United Kingdom 19
24 Ireland 5

A vicc talán az egészben az, hogy 4 ország az alapító jogán minden évben képviseli magát a viadalon mindenféle selejtező nélkül. Ezeket kiemeltem... Végülis annyira nem szarnak bele.
Érdekes, hogy Ausztria leszavazott Szerbiára, Németország Törökországra. Hogy is van ez a keleti munkavállalós kérdés? Románia Moldovára és vissza, Ciprus a görögökre.
És végül a recept, hogy nyerj egy ilyen vetélkedőt. Nevezz olyan országból, melyet jó szétdaraboltak, és még van jó sok nyelvrokona is, és számos vendégmunkása nyugaton. Zsebedben győzelem. Azért ne nevezzük előre lefutott versenynek...

3 megjegyzés:

spike spiegel írta...

De a Lordi azért jó volt, nem Lütz???

Névtelen írta...

A Lordi a tavalyi győztes:D

spike spiegel írta...

hát pont azért mondom :)